2013-12-07

Robert Gustafsson - De´ ä kanon





Såld gitarr för över flera miljoner

Bob Dylans gitarr från 1965 (den som han spelade på när han uppträdde på Newport Folk Festival) är nu såld. Gitarren såldes för 6,7 miljoner kronor. Jag läste detta i en artikel ur DN Artikeln om Dylans gitarr publicerades den 7 december klockan 00:10. Jag undrar verkligen vem som kan ha råd med en gitarr för 6,7 miljoner kronor. Inte jag i alla fall. Men det hade varit mycket önskvärt att få äga den gitarr som en gång har ägts av den stora flickidolen Bob Dylan. Nuförtiden sjunger ju inte Bob Dylan så bra. Han är ju över 70 år gammal. Sångrösten ändras ju såklart på så lång tid. Men under 1960-talet var han bra. Han skrev ju ofantligt många bra låtar. Nedan finns artikeln om gitarren som kostar 6,7 miljoner. 


Dylans gitarr såldes för miljonbelopp

Publicerad i dag 00:10
Bob Dylan i Stockholm 1966 och gitarren.
Foto: Hasse Persson/DN, AFPBob Dylan i Stockholm 1966 och gitarren.
Folkmusikern Bob Dylan chockade en hel festival och musikvärld när han plötsligt började spela rock and roll. Nu har gitarren som användes vid Newport Folk Festival 1965 sålts för 6,7 miljoner kronor på auktion.
Gitarren, en 1964 Fender Stratocaster, hittades tillsammans med fem nedskrivna låtar på ett flygplan ett par månader efter festivalen i Newport, Rhode Island. Nu har både gitarren och sångtexterna sålts på Christies. Gitarren inhämtade 965.000 dollar, motsvarande 6,7 miljoner kronor.
– Det fanns ett enormt internationellt intresse när försäljningen meddelades, och dagens resultat motsvarar gitarrens mytiska status i musikhistorien, säger Tom Lecky, värderingsman vid Christies, till Reuters.
Dylans uppträdande 1965 väckte stor uppmärksamhet, och har rankats av Rolling Stone som en av de viktigaste händelserna i musikhistorien. Men Dylans nya stil uppskattades inte av alla, folkmusikanhängare kallade honom för Judas, en förrädare.
– Jag gjorde något galet. Jag visste inte exakt vad som skulle ske, men visst buade de, säger Dylan som var 24 år gammal vid tidpunkten.
Artisten Bob Dylan har legat i tvist med säljarna av gitarren och sångtexterna, men tvisten ska ha lösts uppger Christies.

Mer från förstasidan

Delar med sig av informationen till USA. Försvarets radioanstalt (FRA) spionerar inte bara på Rysslands politiska ledning, utan även på civila mål. 12 0 tweets 12 rekommendationer 0 rekommendationer
Ryssland tiger. Öronbedövande tystnad i Moskva. 8 1 tweets 7 rekommendationer 0 rekommendationer
FRA spionerar på RysslandAvlyssnar politiska ledningen. 296 31 tweets 265 rekommendationer 0 rekommendationer
Carl Bildt: Rysk-svenska relationen påverkas inte alls. 11 1 tweets 10 rekommendationer 0 rekommendationer
madeleine144
Foto:TT
”Tvingas lämna återbud.” Prinsessan Madeleine kommer inte att vara med under årets Nobelfestligheter, meddelar hovet.
Vittnen slog larm. En person har gripits misstänkt för mord i Alby.
kalla244
Foto:Thomas Bachun/GEPA
Tvåa i 10 kilometer klassiskt.Svenska längdskidstjärnan Charlotte Kalla stod för vad som kan ha varit hennes livs främsta lopp. 5 0 tweets 5 rekommendationer 0 rekommendationer
ANNONS: